08 - 1e Laswerk

Nadat de koets los is van het chassis kan ik beginnen met het metaalwerk.


Gewoon een mooi plaatje. Zo zie je ze niet vaak...


Voordat er gelast kan worden eerst alle rotzooi, roest, verf, etc. grondig verwijderen. Ik gebruik een staalborstel op de haakse slijper of boormachine. Na wat geŽxperimenteer bevalt me dat het best.


Koetswerk op z'n kop. Zo kan ik overal goed bij. Met vier man is het koetswerk goed te tillen en om te draaien.
Onder het dak heb ik wat schuimrubber platen gelegd. Het zou zonde zijn als ik het dak straks ook nog moet gaan repareren.


Koetswerksteun aan het chassis heeft ook nog wat aandacht nodig voordat de boel weer in elkaar gezet kan worden.


Bestuurderskant. Zo moet de vloer er weer uit gaan zien. De bodemplaat heb ik gekocht bij www.autoblechteile.de Snelle levering en niet duur, maar de kwaliteit is ook niet geweldig. Maar ze geven zelf al op hun site aan dat ze "ruwe" producten verkopen die nabewerking nodig hebben.
Al met al ben ik er behoorlijk tevreden mee. Als ik het zelf had moeten maken had het me veel en veel meer tijd gekost en had het er zeker niet beter uitgezien.

[UPDATE 4-9-2003]
Uiteindelijk heb ik de randen rondom de bodemplaat eerst recht gebogen, daarna de plaat op z'n plaats gelegt en netjes rondom afgetekend. En als laatste de randen weer op de juiste maat omgebogen. De pasvorm van de aangeleverde plaat was niet goed genoeg om hem direct op z'n plaats te lassen.


Passagierskant. Deze is nog in "originele" staat :-)


Close-up van de nieuwe bodemplaat. Dat is ouderwets handwerk!


Dit is het achterste stuk van de dorpel aan de bestuurderskant, gezien vanaf waar normaal het achterwiel ongeveer zit. Ik heb op dit moment aan deze kant alle rotte stukken eruit en kan gaan beginnen met de wederopbouw.


Stukje metaal van 1,5mm dikte op maat gemaakt...


...en erin gelast. De eerste echte restauratie is een feit!
En dat mag ook wel want eigenlijk wil de auto voor het eind van de zomer weer rijdend hebben. Op enig moment moet ook het verfwerk nog, maar dat kan eventueel ook wat later.

[UPDATE 14-8-2003]


Owatrol schijnt de beste anti-roest behandeling te zijn die er te koop is, dus die moet ik hebben. Ook te gebruiken voor behandeling van metaal dat al roestig is.
Owatrol is verkrijgbaar bij de betere verfvakhandels. Zie o.a. www.decokay.nl voor verkooppunten.


In deel 2 is te zien (1 na onderste foto) dat de balk die onder de laadvloer doorloopt zijn houdbaarheidsdatum reeds ver overschreden heeft. Op bovenstaande foto het ontwerp voor de nieuwe draagbalk, op een stukje keukenrol :-)
De plaatselijke metaalbewerker is er inmiddels mee aan de gang en volgende week kan ik het ophalen.Het is niet meer mogelijk berichten achter te laten.

Berichten zijn uitgezet omdat het artikel verlopen is of omdat er teveel spam gepost werden.

Smile!