06 - Radiator

De beugel waaraan het voorspatbord en de radiateur hangen heeft een paar verrotte voeten. Dat leek mij een goed oefenproject om mee te beginnen.

N.B.: Omdat mijn LJ80 is voorzien van polyesther spatborden is deze ophangbeugel waarschijnlijk niet meer origineel.

[img x=y]images/LJ80/20030808-01.jpg[/img]
De bevestigingspunten van de spatborden/radiateur voor zijn in redelijke staat van ontbinding, dus ik ben hier maar begonnen met een kleine restauratie. Kan ik meteen een beetje kan oefenen met lassen en zo. Als hier iets niet helemaal netjes gaat is het makkelijker te herstellen dan wanneer ik straks de bodemplaten er krom in las...
Op de foto is de rechterkant van de voet te zien. Hier moet alleen een nieuw stukje in.


Dit is de linker voet waar de beugel mee aan het chassis wordt vastgemaakt. Die kan er dus helemaal af...


Hier is de oude voet weg en heb ik het eerste stukje plaat op maat gemaakt. Ik heb 1,5mm plaat gebruikt (net als het origineel).

Tip: wanneer je plaat gaat doorslijpen (ik heb geen knipbank o.i.d.), gebruik dunne slijpschijven, 1 of 1,5mm. Deze zijn te koop bij de betere gereedschapswinkels. De schijven die je bij de Gamma/Karwei/etc. koopt zijn meestal 3mm of dikker en dat werkt niet echt prettig.


De onderkant van de beugel is weer in model. Nu de voet er nog onder maken.


Met wat slijp-, vouw- en hamerwerk is het voetje in ongeveer 1 uur gemaakt. Niet slecht toch, voor iemand die in het gewone leven programmeur is? Het vouwen heb ik met de bankschroef en een hamer gedaan.


Zo moet de voet onder de beugel komen.


En hier is het klaar. Heeft me ongeveer 3,5 uur gekost.
De verbindingen van de originele voet zijn gemaakt met puntlassen. Om te voorkomen dat er vocht tussen de verschillende stukken metaal kan komen heb ik nu echter alle verbindingen voor en achter afgelast. Het is misschien wat overdreven sterk voor de constructie, maar wel gegarandeerd waterdicht.
Nu alleen nog een likje verf en dan is 'ie klaar voor montage.

[UPDATE]


De nieuwe bodemplaten zijn binnen uit Duitsland. Afgelopen dinsdag besteld bij www.autoblechteile.de en nu (vrijdag) binnen. De kwaliteit lijkt redelijk, niet erg hoog. Maar in elk geval beter dan wat ikzelf had kunnen maken.


Aan de linker voet van de radiateurophanging toch nog maar een kleine reparatie gedaan. Er was een heel klein gaatje in het metaal geroest en nu ligt de boel toch uit elkaar, dus beter nu alles goed aanpakken, dan dat ik volgend jaar weer moet.


En het werk aan het spatbord gaat ook door. Eerst alle oude verf eraf (2/3 klaar), dan plamuren, gronden, en lakken. De definitieve kleur heb ik al in huis, RAL E10-60, een soort legergroen. Ik ben zeer benieuwd hoe het gaat worden.Het is niet meer mogelijk berichten achter te laten.

Berichten zijn uitgezet omdat het artikel verlopen is of omdat er teveel spam gepost werden.

Smile!