1982: LJ80 rijdt Parijs-Dakar

Nieuwe foto's
Er zijn weer wat foto's opgedoken van de equipe Loder/Schneck. Open het artikel om de originele Dakar LJ80 te zien in 2008!

Dit moet toch de droom van iedere LJ 80 bezitter zijn, de fameuze Paris-Dakar rally (tegenwoordig Le Dakar) afleggen in zo'n spartaans wagentje. In 1982 deed Josef Loder het, samen met navigator Alois Schneck!

Op de foto Helmut Pohl, rijder voor BMW in 1982 en vriend van Josef Loder. Foto genomen in Gao, Mali .Parcours


De rally van '82, de 4e Parijs - Dakar in de geschiedenis, ging nog echt van start onder de Eiffeltoren, op 1 januari 1982. In Parijs werden op 1 en 2 januari een aantal tijdritten gereden waarna op 3 januari de overtocht naar Algerije gemaakt werd. In Afrika werden achtereenvolgens de landen Algerije, Mali, Mauritanië en Senegal aangedaan. In Mali was een van de stempelposten in het legendarische Timbuktu (Tombouctou op z'n Frans). De rustdag was op 9 januari in Goa, Mali (zie ook foto hierboven). De finish in Dakar was op 20 januari.


Equipe Loder/SchneckDe LJ80 van Loder/Schneck was door www.delta4x4.com geprepareerd. De aanpassingen bestonden uit een 1000cc motor uit een SJ410 die was opgevoerd tot 90pk m.b.v. aangepaste nokkenas, carburateur en uitlaatspruitstuk, een 150lt brandstoftank en dubbele schokbrekers. De topsnelheid bedroeg 130km/h. Suzuki Duitsland zorgde voor de support tijdens de race.
Onderweg in de woestijn.

In Algeria, na 3000km rijden kreeg de equipe ernstige problemen met de versnellingsbak. De reparatie in de woestijn nam een volledige dag in beslag. De race moest daarna opgegeven worden. Loder en Schneck zijn buiten het klassement doorgereden naar Dakar en hebben de eindbestemming in de LJ bereikt. Bij binnenkomst in Dakar hebben ze deze mooie plaat schoten.


Aankomst in Dakar, links Josef Loder, rechts Alois Schneck.

2008


Josef Loder is nog steeds eigenaar van de LJ waarmee de rally gereden is. Elke zomer wordt er nog enkele honderden kilometers in gereden, ook off-the-road! Naast Parijs-Dakar heeft Loder ook aan de Pharaos Rally deelgenomen.
Josef Loder is op het moment Managing Director van www.delta4x4.com .

Zoals op deze foto te zien is, is de LJ van Loder nog steeds in uitstekende conditie (foto genomen rond 2006).

De originele Dakar LJ, bijna 25 jaar later.
Bron tekst en foto's: Josef Loder, waarvoor hartelijk dank!

Andere deelnemers


Onder de deelnemers in 1982 was ook Marc Thatcher, zoon van Magret Thatcher. Hij verdwaalde in de woestijn tussen Algeria en Mali. Er werd een zoekactie door het leger op touw gezet en hij werd uiteindelijk gevonden in een Touareg kamp.

Voor zover ik heb kunnen achterhalen zijn er totaal 4 equipes geweest die een poging hebben ondernomen Dakar met een LJ80 te bereiken. Helaas hebben alle deelnemers die ik heb gevonden de race voortijdig moeten beeindigen.


1981, Demuth & Schawagerl, n°151


1981, Winkler & Malinek, n°152


1981, Bongiovanni & Genny, n°153


1982, Josef Loder & Alois Schneck, n°205

Meer info


Heb je een uurtje niks te doen? Op www.dakardantan.com staat genoeg historisch materiaal om je te vermaken!

In 2008 zou Dakar Team Holland voor de Nederlandse trots mee doen met Le Dakar. Helaas is de 2008 editie van Le Dakar afgelast. Ben benieuwd hoe het in 2009 in Argentinië/Chili gaat worden?

Het is niet meer mogelijk berichten achter te laten.

Berichten zijn uitgezet omdat het artikel verlopen is of omdat er teveel spam gepost werden.

Smile!