SJ413 Custom voorbumper, deel I

Wegens de aanschaf van mijn LJ80 is dit project in de ijskast gezet. Misschien maak ik de bumper ooit nog eens af voor de LJ.

Het idee was er al een tijdje om een nieuwe voorbumper te maken. De originele bumper begon al wat roest te vertonen -de lampje zitten zelfs al los- en het oog wil ook wat, dus een nieuwe, stevige bumper met een paar goede sleepogen staat al een tijdje op m'n verlanglijstje.
En afgelopen vrijdag kwam ik min of meer toevallig langs een ijzerwerkplaats in Dronrijp (FerroWelding) waar ik voor een schappelijk prijsje de nodige materialen kon krijgen. Alles werd zelfs netjes voor me op maat gezaagd.

Zo ziet het geheel er uit voor de operatie:


En dit is het materiaal waarmee het gebeuren moet:


En dit is waarschijnlijk het snelste ontwerp wat ik ooit gemaakt heb. Dit wordt de steun waarmee de buizen aan het chassis vatgezet gaan worden. Links is de doorsnede van de gebruikte buis. Diameter 42mm, wanddikte 3mm. Voor de bevestiging heb ik 4 metalen strips van 120x75mm laten maken. Hierin moet ik rondingen maken om de buizen in te lassen, gaten om aan het chassis te bouten en een ronding om de buis in te passen die achter de originele bumper loopt (staat niet op tekening).


Na een wat sleutelen komt de oude bumper los. Helaas wel een boutje gebroken, maar gelukkig is die later toch los gekomen door er op het uitstekend deel een moer op te draaien en daarmee de bout los te maken. Lang leve WD40!
De oude bumper. Wat op de foto niet te zien is, is dat de stukken rondom de lampen bijna compleet vergaan zijn. De lampje hingen beide nog aan 1 enkel schroefje.


Hier is de eerste strip "klaar" voor de bevestiging van bumper aan chassis. Ik moet nog wat gaten (laten) boren om alles straks vast te kunnen zetten. Dit kon ik ook bij FerroWelding in Dronrijp laten doen. Ik ben zelf nog niet in het bezit van een kolomboormachine...


Hier heb ik 2 van de 4 bevestigings-strips klaar en ik heb alles even professorisch vastgezet met griptangen, lijmklemmen en touw voor de eerste "artist-impression"


Zo, nu moet ik helaas komende week weer gewoon werken, dus volgend weekend weer verder.
Wordt vervolgd!Het is niet meer mogelijk berichten achter te laten.

Berichten zijn uitgezet omdat het artikel verlopen is of omdat er teveel spam gepost werden.

Smile!