SJ413 Oliekeerring differentieel

Vervangen van de olie keerring in voorste differentieel.
Sinds enige tijd was de olie keerring van mijn voor-diffenrentieel gaan lekken. Op zich niet een echt dramatische lekkage, zolang je maar op tijd de olie bijvuld, maar het werd toch tijd voor een

Zo zag het differentieel eruit voor de ingreep:En dit zijn de onderdelen die vervangen moeten worden, rechts de olie keerring en links een nieuwe moer die de onderdelen in het differentieel bij elkaar houdt:


Nou was er een klein addertje onder het gras bij het vervangen van de keerring. Om de voorkant van het differentieel open te maken, heb je volgens de handleiding een speciaal stukje gereedschap nodig: een "rotor holder". Je moet het draaiende gedeelte (de rotor) vast kunnen houden om de bout in het midden los te kunnen maken. Op de illustratie uit het werkplaatshandboek is te zien hoe dit bedoeld is.


Nou ben ik helaas niet in het bezit van dit gereedschap, dus ik heb het volgende in elkaar gelast:Helaas bleek mijn versie van de rotor holder niet sterk genoeg. Nadat ik flink wat kracht had gezet, met een dopsleutel en een stuk pijp, was de rotor holder de zwakste schakel en zat de bout nog steeds muurvast. Dus, de rotor holder iets sterker gemaakt:En hier is 't ie in actie te zien. De griptang zorgt ervoor dat de rotor holder goed vlak tegen het differentieelhuis blijft zitten, anders kon ik nog niet genoeg kracht zetten. Maar uiteindelijk kwam de bout los!

De oude olie keerring heb ik met een tang kapot moeten knippen/trekken om hem eruit te krijgen en de nieuwe heb ik voorzichtig met een blokje hout en een hamer op zijn plaats gezet. Pas hier erg op dat de keerring niet scheef komt te zitten, want dat gaat heel gemakkelijk!

Goed, alles is klaar. De aandrijfas weer op z'n plaats, nieuwe olie in het diff en het klusje zit er weer op. Al met al heeft het me ongeveer 3 uur gekost. Maar ik heb nu natuurlijk wel een originele rotor holder van eigen makelij. Mocht iemand hem willen lenen, mail maar even.Het is niet meer mogelijk berichten achter te laten.

Berichten zijn uitgezet omdat het artikel verlopen is of omdat er teveel spam gepost werden.

Smile!